ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ… ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΛΑΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ… ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΛΑΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

6 Μαρτίου @ 20:00 - 22:00


Η Βιβλιοθήκη του Επιμορφωτικού Συλλόγου Νέας Μάκρης υπό την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Μαραθώνα, παρουσιάζει, Λαϊκά παραμύθια από τα πέρατα του κόσμου και από τα βάθη του χρόνου, για ενήλικες.

Αφήγηση: Μαρία Καναβάκη, Ανδρέας Ραφτόπουλος

Τα λαϊκά παραμύθια είναι οι ιστορίες που μεταδόθηκαν με τον προφορικό λόγο και προέρχονται από τη φαντασία απλών και καθημερινών ανθρώπων. Πολλές φορές είναι ρεαλιστικά και άλλες φορές είναι μαγικά, με φανταστικούς ήρωες και μέρη.

Κάποιοι υποστηρίζουν, ότι τα κλασικά παραμύθια (με τον αγγλικό όρο “fairy tales”) στηρίζονται περισσότερο σε μαγικούς και φανταστικούς χαρακτήρες και όχι στον ρεαλισμό. Αντίθετα τα λαϊκά παραμύθια είναι πιο ρεαλιστικά. Όμως, οι φανταστικές και μαγικές ιστορίες είναι ένα από τα είδη του λαϊκού παραμυθιού. Έτσι, η διάκριση παραμένει αβέβαιη.

Τα λαϊκά παραμύθια δεν προορίζονταν εξ’ αρχής για τα μικρά παιδιά. Αν διαβάσει κανείς τα πρώτα παραμύθια κάθε λαού, θα δει τη βία και τα στερεότυπα που χαρακτήριζαν τις κοινωνίες της εποχής. Γι’ αυτό το λόγο, κάθε γενιά, προσαρμόζει τα λαϊκά παραμύθια στο δικό της σύγχρονο πλαίσιο.

Αυτός ήταν άλλωστε ο προορισμός του παραμυθιού ως είδος. Να προσαρμόζεται και να αλλάζει, ανάλογα με τα ήθη, τα πιστεύω, τους φόβους και τις επιθυμίες κάθε εποχής. Μόνο έτσι μπορεί να επιτύχει το στόχο του το παραμύθι, που δεν είναι άλλος από την ψυχαγωγία, δηλαδή την αγωγή της ψυχής.

Είσοδος: Ελεύθερη

75 Shares

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
6 Μαρτίου
Ώρα:
20:00 - 22:00
Κατηγορίες Εκδήλωση:
, ,

Χώρος Διεξαγωγής

Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης
Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μακρής
Νέα Μάκρη, Αττική 19005 Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Ιστότοπος:
www.esnm.gr

Διοργανωτής

Ε.Σ. ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
Style switcher RESET
Body styles
Color scheme