ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ: 27 ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ

Με πρωτοβουλία της Προέδρου του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέου Βουτζά “Η Πρόοδος”, κας Έμυ Κροκίδη, 27 αθλητικοί, πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς, ενώνουν τη φωνή τους, κατά του εκτρώματος της λειτουργίας ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ, στο Γραμματικό!

Ακολουθεί η επιστολή που συνυπογράφουν 27 Σύλλογοι και φυσικά ανάμεσά τους και ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Νέας Μάκρης:

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ ΩΣ ΤΟΝ ΒΟΥΤΖΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΛΕΝΕ
«ΟΧΙ» ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 27 ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ

Την Ανατολική Αττική… εν τάφω, επιχειρεί να θέσει η Περιφέρεια Αττικής, εν μέσω πανδημίας, lockdown και εορταστικής περιόδου! Με θλίψη, θυμό και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε, ότι, όχι μόνο δεν κάμπτεται από τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων για την λειτουργία ΧΥΤΑ/ΧYTΥ στο Γραμματικό, αλλά προχωρά σε ένταξη του έργου στα Ευρωπαϊκά κονδύλια, παρατείνει για 6 μήνες τη δοκιμαστική λειτουργία ως τον Ιούνιο του ‘21 και ανακοινώνει, ότι το Σεπτέμβριο, αρχίζει η ανέγερση των δυο νέων εργοστασίων (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων) για επεξεργασία 80.000 τόνων απορριμμάτων το χρόνο.

Το έγκλημα για την περιοχή μας, το οποίο άρχισε το 2003 με την χωροθέτηση του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στο Μαύρο Βουνό, κορυφώθηκε την 23η Ιουλίου του 2018 με την φονική πυρκαγιά και ολοκληρώνεται, σε αυτήν τη φάση, δια χειρός Περιφέρειας Αττικής, που συνεχίζει, προκλητικά, απερίσπαστη το έργο της. Η λειτουργία ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στο Γραμματικό μας αφορά όλους, γιατί θα αλλάξει για πάντα τον αέρα που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, τη θάλασσα που κολυμπάμε ακόμη και το νερό που πίνουμε. Δηλαδή, θα καταστρέψει, ότι έχει απομείνει από το Φυσικό Περιβάλλον!

Καμία υπεύθυνη Πολιτεία δεν θα επέλεγε, ΠΟΤΕ, να λειτουργήσει ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ μερικές εκατοντάδες μέτρα από την θάλασσα του Ευβοϊκού, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Λίμνη Μαραθώνα, δίπλα σε περιοχή NATURA, κοντά στον κάμπο του Μαραθώνα, έναν από τους πιο σημαντικούς τόπους παραγωγής της Αττικής και σε 2,5 χιλιόμετρα απόσταση από σεισμογενές ρήγμα.

Ελπίζαμε, ότι οι γνωματεύσεις των ειδικών για την αποδεδειγμένη υδατοπερατότητα των πετρωμάτων και την υπόγεια υδροφορία, τη γεωμορφολογία του χώρου ( ύπαρξη ρέματος), η οποία με βεβαιότητα θα οδηγεί τα υγρά στραγγίσματα κατευθείαν στη θάλασσα, θα προκαλούσαν προβληματισμό και επανεξέταση του θέματος. Αντιθέτως οι εξελίξεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι εκπρόσωποι της Πολιτείας δεν ορρωδούν προ ουδενός και προχωρούν ακάθεκτοι για την ολοκλήρωση του εγκλήματος στην Αν. Αττική, με την καταστροφή ενός από τους πλέον εμβληματικούς και ιστορικούς Δήμους του κόσμου, τον Δήμο Μαραθώνα.

Λύσεις υπάρχουν πολλές! Θα μπορούσαν, αν ήθελαν, να υιοθετήσουν μορφές σύμφωνες με τις σύγχρονες επιταγές της ανώτερης βαθμίδας διαχείρισης απορριμμάτων, όπως η πρόληψη στην παραγωγή απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση στην πηγή και άλλες διεθνώς αποδεκτές.

Επισημαίνουμε ότι το έργο δεν είναι απλώς επικίνδυνο, αλλά είναι και απολύτως παράνομο, όπως προκύπτει από τις αναφορές των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και φυσικά την ανυπαρξία επίκαιρης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.)

Εμείς δηλώνουμε, ήρεμα και απλά, ότι τα σχέδιά τους δεν θα υλοποιηθούν και πρέπει να γνωρίζουν, ότι θα μας βρουν απέναντι, όλους, από τον Ν. Βουτζά έως τον Βαρνάβα, προκειμένου να περισώσουμε, ότι έχει απομείνει και να προστατεύσουμε το Περιβάλλον, αλλά και τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας.

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

 1. Εξωραϊστικός Σύλλογος Ν. Βουτζά «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»
 2. Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Βαρνάβα
 3. Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος «ΘΕΜΙΣ» Οικισμού Δικαστών και Εισαγγελέων Μαραθώνος
 4. Κέντρο Βιωσιμότητας και Περιβαλλοντικής Προστασίας Β.Α. Αττικής
 5. Σύλλογος Γυναικών Γραμματικού
 6. Φίλοι της Παραλίας Σέσι
 7. Εξωραϊστικός Σύλλογος Παραλίας Σέσι Γραμματικού ΠΑΝ
 8. Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαραθώνα Αναγέννηση (ΜΕΣΜΑ)
 9. Σύλλογος Γυναικών Μαραθώνα
 10. Επιμορφωτικός  Σύλλογος Νέας Μάκρης
 11. Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πάντειος Πολιτεία
 12. Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μιλτιάδης Κάτω Σουλίου
 13. Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Οικισμού ΑΥΡΑ
 14. Εξωραϊστικός Σύλλογος «Μάτι»
 15. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού  Σχολείου Βαρνάβα
 16. Αθλητικός Σύλλογος Ν. Βουτζά «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»
 17. Ομάδα Πολιτών ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
 18. Ομάδα Πολιτών ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Γραμματικού-Μαραθώνα
 19. Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Ματιού (ΣΕΚΜΑ)
 20. Ο Συνήγορος του Ματιού
 21. Ένωση Πυρόπληκτων Ανατολικής Αττικής
 22. Οικισμός Αμπελούπολης
 23. Οικοδομικός Συνεταιρισμός «Ο Προβάλινθος».
 24. Οικοδομικός Συνεταιρισμός Γεροτσακουλίου Ν. Βουτζά
 25. Αδελφότητα Ηπειρωτών Ν. Μάκρης, Μαραθώνα, Ραφήνας
 26. Σύλλογος Κρητών Ν. Μάκρης Μαραθώνα
 27. Φιλοζωικό Σωματείο Μαραθώνα «Η Κοίτη»
Style switcher RESET
Body styles
Color scheme