Το τριήμερο 17,18 και 19 Φεβρουαρίου το τμήμα παραδοσιακών χορών του Επιμορφωτικού Συλλόγου Νέας Μάκρης, συμμετείχε στο 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Κοζάνης “Στο Ρυθμό του Έντεκα”. Ο σύλλογός μας προσκλήθηκε από τον Λαογραφικό Όμιλο Κοζάνης “Οι φίλοι της παράδοσης” .  Με την άφιξη μας στο ξενοδοχείο “Ελένη” εκπρόσωποι του Λαογραφικού Ομίλου,  μας περίμεναν με ένα δώρο, μια τσαντουλα με τοπικά προϊόντα κι ένα αναμνηστικό μπλουζάκι. Το απόγευμα της Παρασκευής επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις του συλλόγου “Οι φίλοι της παράδοσης” όπου μας παρέθεσαν βραδινό δείπνο και μας τραγούδησαν αποκριάτικα τραγούδια.

Την Παρασκευή το βράδυ είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και να συμμετάσχουμε στο έθιμο των Φανών. Οι φανοί της Κοζάνης στηρίζονται στην αυθόρμητη συμμετοχή των κατοίκων της, οι οποίοι τον ετοιμάζουν και πρωτοστατούν στο γλέντι με τα παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια ή τα λεγόμενα «ξινέτροπα ή τα σκωπτικά». Οι Φανοί σε όλη την πόλη, είναι φωτιές που ανάβουν κατά τις 8 το βράδυ της Μεγάλης Αποκριάς, κι αμέσως οι άνθρωποι της γειτονιάς ξεκινούν το τραγούδι. Η κοζανίτικη Αποκριά δεν είναι κάποιο έθιμο που αναβιώνει τις ημέρες του εορταστικού δωδεκαημέρου. Πρόκειται για μια ζωντανή διονυσιακή γιορτή που επαναλαμβάνεται από τους κατοίκους της τους τελευταίους τρεις αιώνες. Πυρήνας αυτής της γιορτής είναι ο Φανός.

Το Σάββατο επισκεφθήκαμε το Ιστορικό-Λαογραφικό & Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης, ένα πολυθεματικό μουσείο, η λειτουργία του οποίου βασίζεται στην προσφορά εθελοντών. Το Ιστορικό-Λαογραφικό & Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης ανήκει στο Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης και στεγάζεται σε δύο πολυώροφα κτήρια στο κέντρο της Κοζάνης, παραδοσιακής, μακεδονικής αρχιτεκτονικής των χρόνων της τουρκοκρατίας.

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1969 και εγκαταστάθηκε περιοδικά σε διάφορα μισθωμένα μικρά καταστήματα της πόλης. Από το 1975 έως το 1984 εγκαταστάθηκε σε κτίριο της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών Κοζάνης. Την περίοδο 1980-1983 ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης ανήγειρε ιδιόκτητο κτίριο, κατάλληλο για τη στέγαση του Μουσείου, σε οικόπεδο που παραχώρησε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης στην οδό Ίωνος Δραγούμη, όπου στεγάζονταν τα παλιά λουτρά. Οι δωρεές ιδιωτών, Οργανισμών, Συλλόγων και η οικονομική αρωγή της πολιτείας συνέβαλαν σημαντικά στην αποπεράτωσή του.

Το Μουσείο εγκαινιάστηκε επίσημα στις 10 Οκτωβρίου του 1987. Στους υπόγειους χώρους στεγάζονται οι συλλογές Φυσικής Ιστορίας και στους υπόλοιπους ορόφους εκτίθενται οι συλλογές του Ιστορικολαογραφικού τμήματος. Νέο κτίριο διώροφο κατ’ επέκταση του πρώτου ανεγέρθηκε το 1993 για την στέγαση των ιστορικών κειμηλίων, της Πινακοθήκης, της συλλογής γραμματοσήμων και του φωτογραφικού τμήματος.

Εμπνευστής, οραματιστής και δημιουργός του Μουσείου ήταν ο Κωνσταντίνος Ε. Σιαμπανόπουλος ο οποίος αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη διάσωση, περισυλλογή, προβολή του πολιτισμού και της παράδοσης του τόπου.

Έπειτα επισκεφθήκαμε και τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου. Ο ναός του Αγίου Νικολάου, τρίτος σε αρχαιότητα ναός της πόλης της Κοζάνης, αποτέλεσε εξαρχής τον καθεδρικό ναό της πόλης και αργότερα της εκκλησιαστικής επαρχίας Σερβίων και Κοζάνης. Όμως, ο ναός του Αγίου Νικολάου δεν είναι μόνο το πρώτο λατρευτικό κέντρο της Κοζάνης, αλλά και ένα μνημείο με μεγάλη ιστορική και εθνική αξία. Επί σειρά αιώνων ο ναός αυτός υπήρξε ο πυρήνας του εθνικού βίου των Κοζανιτών, συνδέθηκε δε με όλα τα σημαντικά γεγονότα που συνθέτουν τη νεότερη ιστορία της πόλης τους. Αναδείχθηκε σε εργαστήρι εθνικό, μέσα στο οποίο πόθοι και όνειρα και ελπίδες συντηρούνταν, καλλιεργούνταν και γίνονταν δυνάμεις ακαταμάχητες στον αγώνα για την αποτίναξη του ξενικού ζυγού. Εκεί γιόρταζαν οι Κοζανίτες την Ανάσταση του Χριστού και συγχρόνως προσεύχονταν για την ανάσταση του Γένους. Εκεί πανηγύρισαν την απελευθέρωσή τους με τη συγκινητική δοξολογία της 12ης Οκτωβρίου 1912, ενώπιον του Αρχιστρατήγου Διαδόχου Κωνσταντίνου.

Το μεσημέρι του Σαββάτου “Οι φίλοι της παράδοσης” μας προσέφεραν γεύμα στη λέσχη αξιωματικών!

Το απόγευμα του Σαββάτου, οι χορευτές συμμετείχαν στην πατινάδα των χορευτικών συλλόγων που ξεκίνησε από το Μουσείο της πόλης και κατέλειξε στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, όπου παρουσιάσαμε χορούς από τη Θράκη. Παρακάτω θα βρείτε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από την παράστασή μας, που καταχειροκροτήθηκε από το κοινό!

Η Χορευτική Παράσταση Μέσα Από Video των Μελών μας

Συρτός Συγκαθιστός
(Λήψη Νο1)

Δεντρίτσι
(Λήψη Νο1)

Ντρίστα
(Λήψη Νο1)

Ταπεινός
(Λήψη Νο1)

Μπαϊντούσκα
(Λήψη Νο1)

Σιχτίρ Χαβασί
(Λήψη Νο1)

Συρτός Συγκαθιστός
(Λήψη Νο2)

Δεντρίτσι
(Λήψη Νο2)

Ντρίστα
(Λήψη Νο2)

Ταπεινός
(Λήψη Νο2)

Μπαϊντούσκα
(Λήψη Νο2)

Η Χορευτική Παράσταση Μέσα Από το TOP CHANNEL ΚΟΖΑΝΗ

Μέρος Α’ – Πατινάδα

Μέρος Β’

Μέρος Γ’ (Ε.Σ. Νέας Μάκρης)

Μέρος Δ’

Ακολούθησε γεύμα και γλέντι που μας προσέφεραν “Οι φίλοι της παράδοσης” στην αίθουσα δεξιώσεων “Υδρόγειος”. Μας προσέφεραν καλάθι με τοπικά προϊόντα κι εμείς με τη σειρά μας, τους προσφέραμε το βιβλίο του Μιχάλη Δελησαββα “Τα λαογραφικά της Μάκρης και του Λιβισίου” από τη Βιβλιοθήκη μας, ένα λεύκωμα από το Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου, προσφορά του Μουσείου και μια πλακέτα σε ανάμνηση της συμμετοχής του Επιμορφωτικου Συλλόγου Νέας Μάκρης στο 2ο κοζανίτικο φεστιβάλ.

Την Κυριακή πήραμε το δρόμο της επιστροφής, αφού επισκεφθήκαμε το χωριό Νεράιδα στη λίμνη Πολυφύτου, η οποία είναι τεχνητή λίμνη του ποταμού Αλιάκμονα, στο νομό Κοζάνης. Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με τις καλύτερες αναμνήσεις και με τα μάτια μας “πλημμυρισμένα” από πανέμορφες εικόνες.

Οργάνωση Εκδρομής: Κα Αναστασία Κλεφτάκη (Ταμίας Ε.Σ. Νέας Μάκρης)
Επιμέλεια Κειμένων: Κα Ρένα Πέτρου (Γραμματέας Ε.Σ. Νέας Μάκρης) & wikipedia
Διδασκαλία Παραδοσιακών Χορών: Κος Άγγελος Θεοδωρόπουλος
Παρουσίαση – Εκπροσώπηση Συλλόγου: Κα Κατερίνα Τάμπαση (Έφορος Ε.Σ. Νέας Μάκρης)
Θερμές ευχαριστίες στην κα Αυγή Σερφιώτη για την αρωγή της στο ντύσιμο των χορευτριών μας, στα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος καθώς και σε όλα τα μέλη που υποστήριξαν με κάθε τρόπο την παράσταση και την εκδρομή γενικότερα.
Φωτογραφικό Υλικό – Βίντεο: Μέλη Ε.Σ. Νέας Μάκρης – Top Channel KOZANH

Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε με την αξιοπιστία του ταξιδιωτικού γραφείου Timothy’s Family, η οποία είναι πάντα εγγυημένη.

Style switcher RESET
Body styles
Color scheme