ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ

ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ

Η Σμύρνη μάνα καίγεται καίγεται και το βιος μας
ο πόνος μας δε λέγεται δε γράφεται ο καημός μας…

1922 – 2022: 100 χρόνια μνήμης από την χειρότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας του ελληνικού έθνους και ο Σύλλογός μας τίμησε με μια εξαιρετική εκδήλωση, τις αλησμόνητες πατρίδες. Από τη Μάκρη της Λυκίας στη Μικρά Ασία, στη Νέα Μάκρη Αττικής, του Δήμου Μαραθώνα, αρκετές γενιές μετά, οι μνήμες παραμένουν αναλλοίωτες, μέσα από τα ακούσματα, τις παραδοσιακές φορεσιές και τους παραδοσιακούς χορούς. Μια συνεχής διαδικασία μεταλαμπάδευσης από γενιά σε γενιά, που ξεκίνησε από το 1975 και ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Νέας Μάκρης συνεχίζει αδιάκοπα , ώστε να μην ξεχαστούν οι ρίζες μας…

Όσοι βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 18 Ιουνίου στο ανοικτό θέατρο του Αθλητικού και Πολιτιστικού Πάρκου “Α. Παπανδρέου”, έγιναν μάρτυρες αυτής της συνεχούς “διαδικασίας” και της κληρονομιάς του Συλλόγου μας.

Οι μαγικές μελωδίες από το ούτι του δημοφιλούς δασκάλου της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής του Συλλόγου μας η “Ηλιόπετρα”, κου Χρίστου Τσιαμούλη, συνοδευόμενες από το λαούτο (Νίκος Αγγελόπουλος), το κανονάκι (Βαγγέλης Καλύβας), την κιθάρα (Όλγα Λέφα), το βιολί (Στέλιος Μαργαρίτης)  και τα κρουστά (Ελένη Μπενά), αγκαλιάστηκαν από τις φωνητικές χορδές των μελών της χορωδίας μας και μας ταξίδεψαν στα παράλια της Μικρασίας…

Οι μνήμες ζωντάνεψαν ακόμα πιο πολύ, μέσα από τα χρώματα των παραδοσιακών φορεσιών των μελών του χορευτικού μας τμήματος, που χόρεψαν, υπό τις μελωδίες της χορωδίας μας, 12 παραδοσιακούς χορούς αφιερώνοντάς τους στη μνήμη όσων χάθηκαν. Μέσα από τα λαμπερά μάτια των μικρών παιδιών του παιδικού χορευτικού μας τμήματος, αναδύθηκε η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, που χτίζεται πάνω σε στέρεες βάσεις διατηρώντας αναλοίωτες τις μνήμες μέσα από την μεταλαμπάδευση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που επιτελεί ο Σύλλογός μας εδώ και 47 συνεχή χρόνια.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου, που κατέκλυσε μετά από δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, το Ανοικτό Θέατρο του Αθλητικού και Πολιτιστικού Πάρκου, προεξέχοντος του Δημάρχου Μαραθώνα κυρίου Στέργιου Τσίρκα. Το παρών επίσης έδωσαν, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Μαραθώνα κύριος Μανώλης Γεωργάτος, οι αντιδήμαρχοι κύριοι Νικηφόρος Μπατζές, Ευάγγελος Κυπαρίσσης, Βαγγέλης Σωτηρίου, ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της ΚΕΔΜΑ κύριος Γεώργιος Ζορμπάς, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νέας Μάκρης κύριος Κώστας Κουλούκουσας και ο σύμβουλος της τοπικής κοινότητας Νέας Μάκρης κύριος Γιάννης Κυριακού καθώς και οι κύριοι: Γιάννης Σμέρος περιφερειακός σύμβουλος Αν. Αττικής και μέλος της Κ.Π.Ε του ΠΑΣΟΚ και Λάζαρος Καραούλης μέλος της Κ.Π.Ε του ΠΑΣΟΚ.

Ευχαριστούμε θερμά τους υπαλλήλους της ΚΕΔΜΑ για την υποστήριξή τους σε ακόμα μία εκδήλωση, τους κους Σαραφάκη Νίκο και Γιαννόπουλο Παναγιώτη για την επιμέλεια του φωτισμού και τον κο Ανδρέα Ζίνδρο για την επιμέλεια του ήχου και τον κο Στέλιο Αζούδη για το φωτογραφικό υλικό και βεβαίως τους δασκάλους παραδοσιακών χορών κο Άγγελο Θεοδωρόπουλο και την κα Ευαγγελία Χατζή.

Style switcher RESET
Body styles
Color scheme